ZHODNOCENÍ SEZÓNY ANEB POŘÁD SE VYHRÁVAT NEMŮŽE

20.03.2012 09:23

Před začátkem letošní sezóny vypadalo vše velmi slibně. Posílil nás Roman (o jeho pozdějším přístupu netřeba mluvit) a Erik, avšak ten brzy kvůli zranění vypadl, pak ještě přišel Peťa. Naopak tým opustil Mertič a v obraně jej tak nahradil Jerry. Nutno říct, že jsme žádnou výraznou posilu typu Štěrby, Mahra, Řiháčka, ostrého atd. neangažovali a prakticky odehráli sezónu v podobném složení jako předcházející rok. Roman se postupně z týmu vytratil a nám se tak ustálilo cca 12 hráčů, když zraněného Erika nahradil Tomáš Sečka. První lajna se nám ustálila na složení Ury, Kany, Tomáš. Druhá řada se komplet sešla jen jednou a to je na celou sezónu velmi málo.

V základní části jsme si vedli celkem dobře, pořád jsme se drželi mezi první trojkou, což nebylo vůbec špatné, vzhledem k tomu, že za Pivnici řádil Šéfik, v Savannahu jsou bývalí florbalisté atd. Své soupeře jsme však nebyli schopni porazit nějakým klidnějším rozdílem v brankovém stavu. Většinu zápasů jsme ubojovali svou typickou "psí" odhodlaností, což nás však vždycky stálo ohromné množství sil. Každý zápas jsme si protrpěli až do konce. Nejlépe jsme asi zahráli proti Pivnici, kterou jsme jako první porazili 3:0, a pak proti Savannahu, který od nás utrpěl debakl 0:6. Tím však končí přívětivé výsledky. Většinou jsme vyhrávali o jeden, max dva góly. Nejhůře nám bylo po nadílce od Pivnice 10:1.

Do play off jsme vyfasovali soupeře celkem příjemného, ale zato s nebývalou formou z konce základní části - slimáky. První zápas se vyvíjel dobře, zvládli jsme ho 3:0. Ve druhém se ukázala naše slabina - když nedojde Mara, obrana pokulhává (ne proto, že by Jarda neb Bob Maru nenahradili, ale pak nám zase chybí kvalita jinde). Prohra v prodloužení mrzela a čekal nás třetí zápas. Opět absence Mary, Kany nebyl schopen s bolavým loktem ani pořádně střílet, a proto jsme tenhle zápas nezvládli a prohráli 1:3.

V čem hledat problém? Pořád si myslíme, že florbal v pěti plus golman se dá hrát hokejově - NEDÁ. Musíme se konečně začít věnovat správné rozehrávce, standartkám, přesilovce atd. V takto kvalitní lize, která po baráži ještě jistě zvedne svou úroveň, se jinak vyhrát nedá. Důležité bude, abychom si pro příští rok jasně stanovili, čeho chceme vlastně dosáhnout. A taky budeme muset všichni přesně plnit pokyny, abychom mohli pomýšlet na nejvyšší cíle. Nevím jak vy, ale já bych nerad každoročně končil po čtvrtfinále.

Dalším naším problémem je malá produktivita, vždyť většina hráčů nedosáhla ani na 10 bodů za sezónu. Nemůžeme pořád spoléhat na dva střelce, kterým postupně taky dochází dech (Kany, Ury). Musím se přiznat, že jsem víc čekal od některých hráčů, ale to asi všichni čekali zase i od mě. Věřím, že v kanadském bodování nám velmi pomohou všechny posily, od kterých očekávám přísun ofenzivní síly. 

Obrana byla celou sezónu naší chloubou, mohli jsme se spolehnout na kvalitní výkony obou gólmanů, bohužel v rozhodujících utkáních sezóny jsme Zdenovi a Rafovi příliš nepomohli, to se musí pro rozhodující příští zápasy změnit.

Výkony jednotlivců: musím se přiznat, že jsem si myslel, že letošní sezónu budu předvádět lepší výkony, bohužel se tak nestalo. Velmi si cením přístupu všech, obzvlášť musím pochválit Jerrku, že se na beku tak dobře adaptoval a přechod z útoku zvládl. Ury si opět odmakal svoje, ale popravdě naše spolupráce je už trošku vyčpělá. Tomáš se v útoku chytil, avšak je třeba zamakat na větší agresivitě a tlaku do branky, což byl problém většiny našich útočníků. Bob s Jardou měli hrávat spolu v útoku, ale prakticky se za celou základní část sešli spolu v lajně asi tak jednou. Velkou oporou byl, pokud hrál, Mara, jeden z nej beků v lize. Bohužel nás letos limitovaly jeho absence. Mates, Robin a Šmajdy sice makali, ale pořád je ještě prostor pro zlepšení. Milešovka si zase klasicky odehrál svoje a navíc - byla to, podle jeho slov, poslední sezóna. Peťa nám pomohl ve chvílích, kdy nás bylo málo, i on se snažil.

Bohužel se v celé sezóně ukázalo, že nás je málo, nemáme v týmu konkurenci a někteří hráči hrají pod své maximum (např. já). Proto věřím, že naše posily jednak do týmu zapadnou a také že zvednou sílu našeho týmu jak v obraně, tak v útoku.

Tak to vidím já, ostatním názorům se nebráním :-)